Blog

Kakšen je ustrezen avtosedež?

Dopust z otroci - poskrbite za varno na pot

Bliža se čas počitnic, da si odpočijete, naberete novih moči in se posvetite svoji družini. Za starše majhnih otrok odločitev, kam na počitnice, ni tako lahka. Kakršne koli počitnice si boste izbrali, naj bodo polne novih doživetij, skupnih trenutkov, igre in smeha. To je tisto, kar vam bo ostalo v spominu. 

 

Da bo dopust brez skrbi in poln dogodivščin, se nanj pripravite pravočasno. Pred odhodom je potrebno poskrbeti za več stvari. Pripraviti avto, da na poti ne bo težav, pomembno je, da je avtosedež ustrezno nameščen. Oceniti čas poti, da boste na cilj prispeli pravočasno. Na pot se odpravite nekoliko prej, da se lahko ustavite za počitek in če naletite na zastoje. Priporočamo, da pred odhodom preverite stanje na cestah.  S sabo vzemite zadostno število oblačil in čevljev ter dodatke (dudo, steklenico,..).  Ne pozabite na otrokovo najljubšo igračo, pa tudi prva pomoč ni odveč, če slučajno otrok zboli.

 

Avtosedež otrokom zagotavljajo varnostno zaščito. Njihova uporaba ni samo priporočljiva, ampak predpisana. Za udobno, predvsem varno pot, je pomembno, da je vaš avtosedež brezhiben. Otroka morate navaditi nanj pravočasno. Pravočasno ga je potrebno naučiti, da mora biti v avtosedežu pripet, drugače se ne sme voziti.  K varnosti pripomore tudi pravilen potek varnostnega pasu in čvrstost pritrditve sedeža v avto. Ob varnosti pa je pomembno tudi upravljanje in ergonomija, saj le pravilno pritrjen sedež v avto dobro ščiti otroka, prav tako pa je pomembno, da ima otrok dovolj prostora in da se v sedežu dobro počuti.

 

Vsi avtosedeži, ki so v prodaji na evropskem trgu, morajo ustrezati mednarodnemu standardu ECE R44/04. Standard zagotavlja, da so posamezni deli sedeža izdelani iz ustreznih materialov, da je sedež uspešno prestal teste varnosti in se da ustrezno namestiti v osebni avto z isofix sistemom ali s 3-točkovnim avtomobilskim varnostnim pasom. 

 

Otroški varnostni avtosedeži so razdeljeni v skupine glede na otrokovo težo in starost. Potrebno je upoštevati oboje. Mehke in kakovostne prevleke nudijo otroku udobno uporabo tudi za dolge vožnje. Otroški avtosedež je močne izdelave, čvrst, stabilen in kakovosten z 3 leta garancije. Dojenčke v lupinicah pogosto zaradi praktičnih razlogov prevažamo na sovoznikovem sedežu. V tem primeru je treba njuno začasno izključiti varnostno blazino.

 

V trgovini Junior najdete avtosedeže blagovne znamke Coletto, različne modele in skupine po teži. Edinstven avtosedež je Mokka isofix, saj je zasnovan z rotacijskim obračanjem za 360° stopinj, kar omogoča večje udobje in olajša namestitev otroka v avtosedež. S svojim edinstvenim slogom in kakovostjo je primeren od rojstva otroka do 18kg telesne teže, skupina 0+1. Za otroke s težo 0-13 kg ga namestimo obrnjenega v obratni smeri vožnje, od 9-18 kg pa obrnjenega v smeri vožnje. Njegove prednosti so, da se pritrdi z integriranim sistemom isofix in s pritrdilno podporo, je udoben in ima visok vzglavnik, ima bočne stranice za še večjo varnost, naslonjalo nastavljivo v 4 različne naklone, vzglavnik je višinsko nastavljiv, visoko kakovostne prevleke so snemljive ter pralne, opremljen z indikatorjem za pravilno pritrditev, ima 5 točkovni oblazinjen varnostni pas, ki prepreči zdrs otroka, isofix baza pa je že vgrajena v avtosedež.

 

Želimo Vam prijetne družinske počitnice s čim več smeha, veselja, prijetne družbe in zanimivih dogodivščin. Naj vas varnost spremlja vsepovsod.